Hoogtepunten

chevrolet

Er staan verschillende door de Canadezen gebruikte voertuigen in het museum. Deze voertuigen werden ook gemaakt in Canada. Later zijn vele van deze voertuigen in civiel gebruik gekomen door particulieren en bedrijven die vrachtwagens nodig hadden. Hierdoor zijn zij in de jaren 50 een bekend straatbeeld geworden, zij het verwijderd van hun markeringen en overbodige militaire attributen.

Diorama van een Brits vliegveld

avro

Te zien zijn onder andere een Avro Anson: een tweemotorig vliegtuig van meer dan 12 meter lang en 17 meter breed. In de oorlog onder andere ingezet als bommenwerper, maar in het museum staat een versie welke is gebruikt voor spionagevluchten boven de Engelse kustlijn voor het verzamelen van militaire inlichtingen over posities van Duitse U-boten. Het vliegtuig wordt van brandstof voorzien door een daarnaast geplaatste aircraft-refueler.

Andere diorama’s

verzameling

In verschillende vitrines worden objecten tentoongesteld die te maken hebben met het leven, het verzet en de militaire kant in de oorlog.

 

dingo

Vele diorama’s tonen bijzondere voertuigen in hun Canadese livrei.

mercedes

De Duitse hoek waar onder andere een open Mercedes “Kubelsitzwagen” stafauto van de Feldpolizei staat. Probeer vooral¬†zelf de Patton tank eens te starten!

Recente aanwinsten

peugeot

Peugeot 202

Peugeot 202 stafauto van de Franse infanterie gebruikt tijdens de slag om Duinkerken 1940. Inclusief Chatellerault M1931 dakmitrailleur. Na de capitulatie van Frankrijk werden deze voertuigen geconfisqueerd door de bezetter. Het Franse verzet “stal” deze voertuigen later terug om de Duitse bezetter te verjagen.

lister

Lister dieselgenerator

Werkende Lister dieselgenerator, gebruikt door het Britse leger om zoeklichten van de stroom te voorzien. Door de naar buiten geleidde uitlaat is het mogelijk deze generator in het museum te laten lopen, wat wij graag voor uw demonstreren. Als de generator eenmaal aanstaat worden een aantal originele zoeklichten van stroom voorzien.